Huumoriharjun joukkoja johtaa

Minna Nordlund, yrittäjä & valmentaja

  • Valmentaja II, kouluratsastuksen lajivalmentaja – 2023
  • Valmentaja I, ratsastusvalmentaja – 2021
  • Hevostalouden erikoisammattitutkinto, tallimestari – 2019
  • Tampereen urheiluhierojaopisto, hevoshieroja – 2007

Toimintaperiaatteemme

” Huumoriharjulla kohtaamme toisemme aitoina ja arvokkaina, juuri sellaisina kuin olemme. Tähän tiivistyy myös ajatus eläinten mahdollisimman luonnollisista elinoloista, luonnon kunnioittamisesta sekä hyvästä johtajuudesta eläinten kanssa toimiessa.
Vaalimme iloa, hyvää oloa ja onnellisuutta lisääviä elämyksiä! ”

Minna_Ruu_kesa_450x450px
Minna ja suomenhevonen Ruupertti.

Mistä kaikki alkoi?

Muutin Huumoriharjun tilalle talviauringon paisteessa helmikuussa 2007. Soma söpönkeltainen talo nökötti mäen päällä kuin odottaen uusia seikkailuja! Tällöin tilalla oli talon lisäksi ainoastaan kahden hevosen asuttava kylmä talli sekä kaksi metsään tehtyä aitausta. Mukanani muutti ensimmäinen oma hevoseni sekä yksi täyshoitohevonen seuralaiseksi.

 

Ensimmäinen oma hevonen – Silje

Silje, rodultaan Eestin torinhevos tamma, oli vahva ja viisas laumanjohtaja, joka ensimmäisenä omana hevosena opetti paljon. Luonteeltaan Silje oli valtavan sielukas ja suuri persoona. Vuosien aikana Silje synnytti Huumoriharjulla kaksi varsaa, opetti useita ratsastajia ja ennen kaikkea, opetti nuorelle omistajalleen sitkeyttä, kärsivällisyyttä sekä oman sydämen kuuntelua. Silje jouduttiin lopettamaan kivuliaan jalkavaivan takia kesällä 2012. Siljen kautta Huumoriharjulla alkoi uusi elämäni yrittäjänä ja arki kotitallin pitäjänä!

Silje nauttimassa kesälaitumesta.

Tallitoiminnan alkutaival
Alkuun yritys tarjosi päätoimenaan hevoshierontaa Uudenmaan alueella, mutta oman tallin pyörittäminen alkoi nopeasti kiinnostaa yhä enemmän. Kasvua ja kehitystä alkoikin tapahtua melko pian, tosin täysin ilman lopullista päämäärää ja ajatusta minkälaiseen toimintaan tähdättäisiin. Varmaa oli vain se, että elämä ja hevosten pito Huumoriharjulla tuntui vahvasti oikealta ja aidolta!

Lajityypillistä liikkumista ja laumaelämää

Alusta lähtien toiminta-ajatuksena on ollut tarjota hevosille mahdollisimman hyvä ja lajityypilliset tarpeet täyttävä elämä; meillä ei panosteta ainoastaan laadukkaisiin rehuihin ja monipuoliseen liikuntaan. Lähtökohtana on, että hevosille pitää tarjota mahdollisuus runsaaseen vapaaseen liikuntaan, virikkeellisyyteen sekä lajitovereiden seuraan. Ensimmäisistä päivistä lähtien Huumoriharjun tallin hevoset ovatkin saaneet nauttia kaikista näistä asioista, ja jokainen tallillemme tullut asukas onkin sopeutunut laumaelämään. Tästä syystä emme ota ollenkaan asiakkaiksemme hevosia, joiden halutaan syystä tai toisesta, tarhattavan yksin.

Fasu kuvassa oikealla. Mummo-hommia hoitamassa.

Ensimmäiseksi laumaan liittyi New Forest ponitamma Fasu, hieman hapan ja omanarvonsa tunteva entinen estemestari. Fasu siirtyi aktiivisesta esteratsun urasta kevyempiin töihin; ulkoilua virikkeellisessä ympäristössä kavereiden kanssa, maastoilua sekä satunnaista tuntityötä lasten kanssa.  Fasulle tehtiin lisäkarsina talliin ja kuinka helppoa olikaan alkaa ihan huomaamatta lisäämään hevosmäärää!

Fasu eli erittäin rakastettuna varsin laadukkaan ja monivaiheisen vanhuuden Huumoriharjulla: se opetti lukemattomia lapsia ratsastamaan säilyttämällä reippaan ja kiltin luontonsa. Viimeisinä vuosinaan Fasu toimi lapsenvahtina tiineille tammoille, ensin seuralaisena synnytyksessä ja sen jälkeen varsojen ensimmäisenä painikaverina.

Viimeisen vuotensa Fasu eli täyttä vapaarouvan elämää: se siirtyi pihatosta karsinamajoitukseen, jotta sai varmasti levätä riittävästi: aamulla ovi avattiin ja sen jälkeen se käyskenteli vapaana tilan mailla valiten itse päivänsä kulun. Fasu lopetettiin vanhuuden vaivojen takia kunnioitettavassa 30 vuoden iässä vuonna 2019. Silje ja Fasu lukeutuvatkin Huumoriharjun perustajajäseniin ja niiden kavionjälki tulee aina säilymään Huumoriharjun sydämessä. ❤️

Fasu hoitamassa Lonkku-varsaa.

Yhdessä tekemistä, oppimista ja ystävyyttä
Vuosien mittaan Huumoriharju alkoi kehittyä vauhdilla. Syntyi heinävarastoa, lisää karsinoita, turvekatosta, traktorin kestävää pihatietä. Pieniä ratsastajan alkuja alkoi olla pihalla jonossa, mutta jotain toiminnan kannalta olennaista puuttui. Pimeys söi päivän parhaan harrastusajan ja tuntitoimintaa pystyttiin järjestämään vain viikonloppuisin. Yhtenä iltana syksyn pimeydessä tilalle saapasteli ratsastuksesta haaveileva valloittava pieni tyttö, jonka isä totesi, että kyllä maar tälle mäelle tarttis valot saada! Näin alkoi ensimmäinen iso projektimme jonka seurauksena koko Huumoriharju sai arvoisensa valaistuksen, pimeys väistyi ja toiminta sai täysin uudet mahdollisuudet!

Joskus sitä törmää huikeisiin ihmisiin, jotka vaikuttavat niin suuresti elämäämme, ettei sitä voi kuin ihmetellä – kun saimme koko tallialueen valaistua, syttyi lamppu todenteolla myös pääni sisällä: Huumoriharjulla on paljon annettavaa ja minun tehtäväni on seurata vaistoa ja sydämen ääntä, toivottaa ihmiset tervetulleiksi ja toimia tulkkina ja oppaana ihmisten ja eläinten välillä. Päätös jäädä pois muusta työelämästä ja siirtyä täyspainoiseen yrittäjyyteen oli syntynyt!

Hevosystävien ja Intohimon vuodet
Ratsastuskenttä laajeni, pihattoja nousi pystyyn, sorakuormia ajettiin lukemattomia määriä, varsoja syntyi. Hevoset, ratsastustunnit ja niiden kautta koetut elämykset olivat keskiössä. Oli kesäleirejä, estekilpailuja, munajahteja ja talviriehoja. Tallille muutti vuosien varrella monia ikimuistettavia hevosia: mahtava pariskunta Hippi ja Gustav, Lari, Sanni, Åskar, Voitto, Ruu, Elle, Aida, Tasur, Lauri, Pinokkio, Vaimo, Mimi, Eureka, Mayka ja monet muut!

Vuonna 2011 Huumoriharjulle muutti vuohi nimeltä IH. IH oli kääpiövuohi, kokonimeltään Intohimo ja täysin nimensä veroinen pässi. IH kylvi kauhua ajoittaisella huonolla käytöksellään mutta oli kuitenkin hyvin rakastettava ja viisas pieni eläin, valtavan uskollinen työpari kelillä kuin kelillä, oli homma mikä tahansa. IH kulki mukana kaikki maastolenkit ja osasi hienosti kävellä myös talutushihnassa. Asiakasmäärän kasvaessa oli kuitenkin todettava, että vapauteen ja omaan arvoonsa tottunut pässi oli monen mielestä liian pelottava (IH todellakin osasi puskea!) eikä tuntunut reilulta sulkea sitä pois juuri, kun se itse koki tärkeimmäksi tehtäväkseen tilusten vartioinnin. IH eli Huumoriharjulla monta vuotta rakastettuna lemmikkinä (joidenkin osalta vihattuna..) ja viimeiset vuotensa ystäväni luona muiden lampaiden ja vuohien seurassa.

IH:n ystävällinen katse saattoi pettää...

Huumoriharjun filosofia ratsastamiseen ja hevostenhoitoon muovautui
Tuntityömme painottui monipuolisten taitojen kehittämiseen. Jokaisen ratsastajan piti oppia hakemaan itse hevonen tarhasta, varustamaan se ja käsittelemään sitä maastakäsin. Alkeisratsastajien kanssa painotettiin ennen kaikkea monipuolisuutta, joka palvelisi sekä ratsastajaa että hevosta. Kävimme paljon maastossa ja myös ajoimme kärryillä. Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin vahvistua tunne, että ratsastuskoulu ei ole Huumoriharjun omin juttu. Jatkuva stressi vaihtuvista ratsastajista ja vaihtuvuuden vaikutuksesta hevosten hyvinvointiin alkoi syödä liikaa. Päätös tarjota ainoastaan yksityisvalmennusta oli syntynyt. Oppilaille avautui mahdollisuus todelliseen kehittymiseen ja hevoset saivat nauttia paremmasta ratsastuksesta ja pienemmästä vaihtuvuudesta.

Tänä päivänä Huumoriharjun tallilla ei ole ns.tuntihevosia ollenkaan. Opetus on siirtynyt palvelemaan yksityisiä hevostenomistajia ja -vuokraajia. Opettaminen on kuitenkin erittäin vahvasti lähellä sydäntäni edelleen ja toivon saavani tehdä sitä paljon myös tulevaisuudessa!

Huumoriharjun elämys- ja majoituspalvelut  käynnistyvät
Vuosi 2021 alkoi Huumoriharjulla mullistavissa merkeissä. Päätin lähipiirini rohkaisemana laajentaa toimintaa täysin uudelle alueelle. Elämyspalvelut ja Huumoriharjun tilan idyllisten puitteiden tarjoaminen myös matkailijoiden nautittavaksi tilan sydämessä, entisessä kodissamme oli iso ponnistus ja huikea projekti. Talo sai ansaitsemansa täysremontin ja ovet avautuivat toivottamaan tervetulleiksi uuden aikakauden ja sen tuomat seikkailut ja elämykset kaikille, jotka niitä haluavat Huumoriharjulla kokea.

Karkkilassa keväällä 2021
Minna Nordlund